Utolsó kommentek

Archívum

Embertenyésztési áttörések, avagy a génválogatás távlatai

2013.10.03. 15:03 - Fűzfánfütyülő Rézangyal

Címkék: komolykodás génetika

20130103132743-0.jpgA tudomány újfent érdekes kérdéseket feszeget, ugyanis nemrégiben bejegyeztek egy szabadalmat, miszerint a születendő csecsemők génjeit szabadon meghatározhatják a szülők. Ezzel lehetőség nyílik továbbá arra is, hogy egy spermabank állományából a kívánatos tulajdonságokhoz válasszunk apát, és így határozzuk meg, hogy a gyereknek éppen zöld szeme legyen, szeplői, vagy éppen ne legyen hajlama az elhízásra.

Ez a módszer kísértetiesen emlékeztet múltunk pókhálós sötét pincéjébe rejtett tulajdonságfinomítási (eugenika) kísérletekre, amelyek például a náci Németországban is divatos kutatási területnek számítottak. (Persze nem ez az egyetlen ország, amelyik kísérletezett hasonlóval, az USÁban 1981-ig korlátozták bizonyos génkészlettel rendelkezők szaporodási képességét).

Egyfelől izgalmas lehetőséget nyújt ez a felbukkanó tudományág, ugyanakkor bizonyos, hogy nem fog mindenki élni a lehetőséggel. Konzervatívabban gondolkodókat egyenesen ijeszthet, hogy „belekontárkodunk Isten munkájába”, ugyanakkor ennyi erővel mondhatnánk azt is, hogy a gyógyszerek szintén nem Istentől valóak, hiszen ha Ő azt akarná, hogy valaki belehaljon egy tüdőgyulladásba, akkor kik vagyunk mi, hogy antibiotikumot adjunk neki?!

Arról nem is beszélve, hogy bizonyos generáció adott divatgéneket birtokolhat annak megfelelően, hogy a közízlés éppen mit értékel fontosnak és mit nem. Ha csak a romantikus és racionális korszakok hullámzásából indulunk ki, lehet hogy ma éppen gíknek lenni sikkes, holnap a hipszterek lesznek a menők, és holnapután a költőzsenik. Bár az is igaz, hogy ez nem csak időben, hanem szubkultúránként is változhat.

Attól azért nem félek, hogy Gattaca-i mélységekbe süllyedünk, de talán eljuthatunk odáig, hogy embertervező szakmérnököket képzünk, és mi sem lesz természetesebb, mint leugorni a géndokihoz, hogy megrendeljük a legifjabb kis Kovács Lajoskát.

Tudtommal az Egyesült Királyságban már be is tiltották az efféle beavatkozásokat – azt nem gondolom, hogy például egy ultra-konzervatív arab emírségben divatos lesz efféle beavatkozás. (Hacsak nem abba szólnak bele, hogy a gyermek fiúnak szülessen, ha már lehet választani.) De elég izgalmas távlatai vannak ennek a technikának, és nyilván lesz majd olyan is, amikor ezek a kezdeti szárnypróbálgatások már őskorinak fognak számítani.

Már látom, ahogyan Kohn Salamon eleve körülmetélten születik, hogy ne kelljen barbár módon megvagdosni őt, vagy ahogyan 13. Körtvélyessy Szandika unikornist kér aputól a családi rancsra 14. születésnapjára. Bíztató képek, nemde? :)

A bejegyzés trackback címe:

https://rezangyal.blog.hu/api/trackback/id/tr625549211

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása